3D-PRINTING

3D-PRINTING HOS PROTOTYPE

 

Flere typer 3D-printere

Dette gir stor fleksibilitet på leveringstid, kvalitet og pris.  Vi kan velge mellom en rekke forskjellige materialer med forskjellige egenskaper. I våre modeller kombinerer vi som oftest 3D printing, cnc fresing, laser kutting og tradisjonell modellbygging. Det gir deg som kunde større fleksibilitet på valg av materialer og produksjonstype.


Forbløffende muligheter

3D-printing er en produksjonsteknikk der tredimensjonale objekter bygges opp lag for lag. Dette gjøres enten ved hjelp av et skrivehode som legger ut millioner av dråper med plast eller voks som herdes av UV lys på millisekunder. En UV laser som herder flytende resin eller smelter plast og metall pulver sammen til fast form i et forbløffende tempo.
En annen metode er gipspulver som blir limt sammen av en spesialveske som også kan gi fargete modeller.
Den enkleste og rimeligste metoden er med en dyse som varmer opp en tråd av plast til like over smeltepunktet, og legger den ut i en tynn tråd som størkner umiddelbart.


Tidsbesparende

3D-printing er ikke blant de hurtigste tilvirkningsteknikkene, men tiden du sparer fra tegning til ferdig modell kan ofte være uker. Den er veldig fleksibelt og gir muligheten til å lage meget kompliserte og detaljerte geometrier som ikke er mulig med tradisjonelle produksjonsmetoder. Derfor brukes det spesielt mye til å lage prototyper, modeller og gjenstander som produseres i små serier. Forutsetningen for å kunne produsere en modell på en 3D-printer er en 3D-datafil av den delen som skal lages. Fordelen med 3D-printing er at man ut fra 3D-datafilen kan lage en fysisk del raskt og kostnadsgunstig uten veien om dyr og tidkrevende formproduksjon. 3D-printing skiller seg fra andre typer produksjon ved at den legger til det materialet den trenger i stedet for å fjerne overskuddsmateriale.


Stort materialutvalg.

En 3D-printer kan bruke mange forskjellige materialer; mest brukt er plast. Vanligste plasttyper er ABS og PLA, men mer avanserte printere kan også blant annet bruke Akryl (PMMA), PVA, PA, PC, POM, PETG, HIPS med flere. 3D-printing anvendes i dag eksempelvis innen produktutvikling og industridesign, innen arkitektur og annen modellbygging, og innen medisin, ortopedi og tekniske hjelpemidler.